• ferza_ilac
  • PRP
  • Yorum yapılmamış

Prp; (platelet rich plasma) bireyin vücudundan küçük bir miktar kan alındıktan sonra kanın özel bir işlem ile plazmasının ayrıştırılarak, vücuda enjeksiyon kanalıyla geri verilmesi işlemidir. Elde edilen plazma, “platelet” denilen hücrelerden oldukca zengindir. Vücuttaki temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamak olan plateletler, içerdikleri büyüme faktörleri yardımıyla yara iyileşmesinde önemli role haizdir.

Prp tedavisi ile bireyin kendi kanıyla bedenindeki bazı hastalıkları iyileştirmek ve cilt gençleştirmek mümkündür. İlaç yerine kişinin kendi kanının kullanıldığı prp tedavisinde özellikle çevresel ve genetik faktörlerle birlikte yavaşlayan hücre yenilenmesinin önüne geçilir. Prp; saç dökülmesinden, cilt gençleştirmeye, ağrı tedavisinden, ortopedik bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Prp tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?

Platelet isminde olan hücrelerin başrolü oynadığı prp tedavisi, tıbbın bir çok dalında kullanım alanı bulmuştur. Prp günümüzde diyabet ve varise bağlı iyileşmeyen bacak yaralarında, tendon yaralanmaları ve tenisçi dirseği şeklinde tendinitlerde, diş implantlarından sonrasında yara iyileşmesi sürecini hızlandırmak için kullanılmaktadır.

Yaş ve çevresel faktörler sebebiyle yaşlanan deride, gözle görülebilen birfazlaca değişim olur. Derinin elastikiyeti azalır, kırışıklıklar artar ve deride sarkmalar meydana gelir. Bütün bunlardan; derideki kolajen, elastin liflerdeki azalma ve yapılarındaki deforme sorumludur.

Antiaging gayelı prp tedavisi ile plateletlerin içerdiği büyüme faktörleri yardımıyla, derideki kolajen ve elastin liflerin imalının artırılması hedeflenir.

Prp işlemi sayesinde ortalama 2-4 hafta aralıklarla meydana getirilen 3-4 seanslık uygulama ile vücuda herhangi yabancı madde veya ilaç vermeden tamamen organik bir gençleşme sağlanır. Prp yapmış olduranlar ilk seanslardan itibaren öncelikle cildin kuru ve mat manzaraünde düzelme ayrım ederler. Takip eden uygulamalar ile prp yapmış olduranlarda kırışıklarda hafifleme, cildin elastikiyetinde artma gözlenir.
Prp nasıl uygulanır?

Prp işlemi uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. öncelikle hastadan alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içerisine konulur. Sonrasında kan arasında jel bulunan tüpe yerleştirilir. Santrifüje konulmuş olan tüpteki kanın içerisindeki maddeler 5-8 dakika arasında ayrıştırılır. Kanın trombositlerden ve gelişme faktörlerinden varlıklı plazma kısmı ayrıştırılmış olur. Elde edilmiş karışım enjeksiyon yöntemi ile ilgili alana uygulanır.

Prp 2-4 hafta aralıklarla ortalama 3-4 seans, ferdin ihtiyacına nazaran mezoterapi ile kombine edilerek uygulanır. Prp kürü tamamlandıktan sonrasında yılda 1-2 kere enjeksiyonlarla işlemin devamı sağlanabilir.
Prp uygulaması ile alakalı sıkça sorulan sorular

Prp uygulamasının nedenleri nedir?

Deriye elastikiyet ve parlaklık kazanmıştırrmak
saç dökülmesini önlemek, saçları güçlendirmek
kırışıklıkları ve çöküntüleri önlemek
yara, çatlak ve deri hasarında deriyi yeniden yapılandırmak
lazer şeklinde işlemler hemen sonra derinin hızla yapılanmasını sağlamak
medikal estetikte yüz, el ve kollar, bacak içleri, boyun ve dekolte şeklinde bölgelerde kullanılır
prp aşil tendonu kopmasına ameliyatsız çözüm getirir.
Ağrılar için de prp yöntemi kullanılır.
Prp uygulamalarının birçoğu biyoteknoloji firması tarafınca üretilmiş uygulama kitleri vesilesiyle hekimler tarafından yapılmaktadır.

Prp ile saç tedavisi nasıl gerçekleşir?

Gmeşhurk 100-150 tel saç dökülmesi normal kabul edilmektedir. Bundan fazla olursa saç dökülmesi ciddiye alınmalıdır. Prp, saç tedavisinde de başarılı neticelar elde edilmesini sağlamaktadır. özellikle saç dökülmesinde hastaların çok faal neticelar aldığı belirlenmiştir. Prp işlemi esnasında hastanın kendi kanı alınıp, bir aletten geçirilir. Burada trombosit denilen kökleri besleyecek, gelişimini sağlayacak olan ksıcaklıkm ayrılır ve dökülen bölgeye enjekte edilir. Bu metot özellikle genetik dökülmelerde etkilidir. Saç mezoterapisi de yine genetik dökülmesi olanlara prp ile kombine uygulanabilir.

Saç için meydana getirilen prp uygulamasında önce hastanın venöz kanından 10 cc alınır (1 çay bardağının 1/10 ‘u kadar). Santrifüj edilen kan beyaz ve kırmızı kan olarak iki kısma ayrılır. Kırmızı kanda akyuvar, trombosit, pıhtılaşma faktörleri, pgf (trombosit gelişme faktörü) bulunur. Kırmızı kan özel bir işleme doğal olarak tutulduktan sonra seyrelmiş bölgeye napaj yoluyla enjekte edilir. Bu teknisyenın temelinde doku yenilenmesi vardır. Prp ile saç tedavisi 30 dk. Kadar sürerken, uygulama esnasında acı olmaz. Prp sonrasında da herhangi bir iz kalmamakta ve şahıs derhal rutin yaşamına devam edebilmektedir.

Prp ile saç tedavisi ne kadar süre gelir?

Prp ile saç tedavisi yaklaşık 15 günde bir en fazla 30 dakikada uygulanır ve çoğu zaman 3-4 ay süre gelir. Ondan sonra her sene bir kez uygulanması ehil olacaktır. Bu yöntemin en önemli avantajı, özel plazmanın hastanın kendi kanından elde edilmiş olması ve alerji riski taşımamasıdır.

Prp ile cilt gençleştirme yöntemi nasıl uygulanır?

Cilt yaşlanması tıpkı faydalanma sürecinde olduğu benzer biçimde bazı özelliklerini kaybetmesinden oluşur. Cilt gençleştirme şekillerinde de yarayı iyileştirirken uygulanan çeşitli yöntemler öykünmek edilir. Ciltteki hasarı en müessir, en hızlı ve en naturel halde onarabilecek olan yapı, yine derinin ilişkin olduğu bütünün bir parçasıdır. Bundan dolayı prp, damarlarımızda dolaşan bu büyülü gücü harekete geçiren bir metot olarak gelişmiştir.

Prp ile cilt gençleştirme çoğunlukla yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içleri, kollar şeklinde vücudu çeşitli bölümleri için düşünülebilir. özellikle lazer ve peeling şeklinde uygulamalardan derhal sonra derinin hızla yapılanmasını sağlamak olası olur.

Uv ışınlarına maruz kalmış ciltlerde kırışıklıkların, lekelerin, çöküntülerin giderilmesi sağlanabilir. Esneklik ve parlaklığın cilde yine kazandırılması da prp ile cilt gençleştirmenin en önemli neticelerindan biridir. Ayrıca vücuttaki iyileşmesi uzun süren yaraların iyileştirilmesi, çatlak benzer biçimde deri niteliğinin zarar gördüğü durumlar da prp ile test altına alınabilir.

Prp ile cilt gençleştirme yöntemi kaç seans sürer?

Kişinin kendi kanının tekrar kendi vücuduna enjekte edilmesiyle gençleşmeyi sağlayan prp yaklaşık 2-4 hafta aralıklar ile 3-4 seans sürebilir. Prp yönteminin en belirgin özelliği vücuda herhangi yabancı madde veya ilaç vermeden tamamen organik bir gençleşme sağlar.

Prp sayesinde ilk seanslardan itibaren öncelikle ciltteki kuru ve mat manzara düzelir. Arıdan da kırışıklarda hafifleme, cildin elastikiyetinde artma gözlenir. Prp sadece yaşlanma belirtilerini hafifletmeye yaramaz. Bununla birlikte yaşlanma dönemini de yavaşlatarak adeta ‘’gençlik aşısı’’ etkisi gösterir. Bu nedenle yaşlanma emarelerini beklemeden yaşlanma sürecini yavaşlatmak isteyen her yetişkinin başvurabileceği bir yöntemdir.

Prp’nin ciltteki etkisi ne kadar sürer?

Prp sonrasında ciltte ortaya çıkan parlak ve sağlıklı cilt görünümü bir müddet sonra hafifleyebilir. Bu nedenle ek cilt gençleştirici uygulamalar ile takviye yapılmalıdır. 3 yada 4 kürlük prp uygulamasından sonra kürleri her 10-12 ayda bir yeniden etmek gençleşme etkisini hemen hemen kalıcı hale getirir.

Ağrı tedavisinde prp’nin yeri nedir?

Prp ferdin kendi kanından alınan örneğin belirli işlemlerden geçirilerek protein ve büyüme faktörleri açısından zenginleştirilmiş halidir. Büyüme faktörleri ve proteinler iltihabi dönemi ve ağrıyı azaltıp dokunun iyileşmesine yardımcı olan maddelerdir. Prp tedavileriyle kas iskelet sistemi yaralanmalarında, inflamatuar hastalıklarda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Omuz ağrıları, ön çapraz bağ yaralanmaları, eklem kireçlenmeleri, ayak bileği burkulmalarının tedavisinde prp’den yararlanılabilir. Prp tedavisinde kullanılan, hastanın kendi kanından alınan numuneden ayrıştırılarak elde edilen sıvı, serum olarak ağrılı yada hassas bölgeye uygulanmaktadır.

Proteinler ve büyüme faktörleri sessiz lokal kök hücreleri aktive ettiğinden plazma sıvısı organik bir ilaç şeklinde tesir göstererek, yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak şeklinde yapıların iyileşmesini hızlandırır.

Prp’nin ağrı tedavisinde en çok kullanıldığı alanlar nedir?

Diz kireçlenmesi
kalça eklem kireçlenmesi
omuz ağrıları,
tenisçi dirseği, golfçü dirseği,
ön çapraz bağ yaralanmaları; diz omuz,
ayak bileği burkulmaları,
topuk dikeni,
kulunç ağrısı olarak bilinen kas gerginliklerinin tedavisi…

Yazar: ferza_ilac